Sacharidy (glycidy)

autor
Publikováno 16.8.2013
Mgr. Jana Nejedlá Lukášová / Specialistka pro zdravý životní styl
 

Při zmínce o sacharidech se nám většinou vybaví kostka cukru nebo sladká chuť. Jde o správnou úvahu, kterou však musíme rozšířit. Za základ nám může posloužit rozdělení sacharidů na jednoduché (monosacharidy a disacharidy) a složité (polysacharidy).

Přiměřená konzumace sacharidů „v dietách působí protistresově a příjem alespoň 50 g sacharidů brání rozvoji adaptace na nižší příjem potravin.“
(Svačina, a další, 2012, s. 27)

Právě u jednoduchých sacharidů můžeme vnímat onu sladkou chuť. Jelikož jsou menší a snáze se rozpouští ve vodě, dostane se příslušná chuť k receptorům chuťových pohárků jazyka. Nejmenší sacharidy tzv. monosacharidy známe jako hroznový, ovocný a mléčný cukr, z nich dále složené a tudíž větší disacharidy nalezneme v mléčných produktech, sladovém cukru či javorovém sirupu. Rychle se vstřebávají do těla, proto jsou vhodné, když potřebujeme co nejdříve načerpat energii např. při dlouhodobé fyzické zátěži.

Polysacharidy jsou většinou bez chuti, ve vodě jen částečně rozpustné nebo zcela nerozpustné. S některými z nich si neporadí ani naše trávící šťávy a procházejí zažívacím traktem takřka nezměněny. Jedná se o tzv. vlákninu, v určitém množství velmi prospěšnou látku napomáhající práci střev. Můžeme si ji představit jako velkou skupinu monosacharidů, které se mezi sebou drží za ruce tak pevně, že je není možné rozpojit.
U jiných polysacharidů např. škrobů lze hovořit o nějakém rozpojení. Proto taky brambory pro lepší stravitelnost vaříme. Polysacharidy nalezneme i v zelenině a dá rozum, že tělu takové dělení zabere více času, což umožňuje pomalejší vstřebávání sacharidů do těla.

Část škrobu, která odolává trávení v tenkém střevu, se nazývá resistentní škrob. Stává se pak substrátem pro mikroorganismy v tlustém střevu a její účinky se podobají účinkům vlákniny.
(Havlík, a další, 2012, s. 13)

Sacharidy nám slouží převážně jako zdroj energie pro práci svalů, srdce i mozku, proto je jejich pravidelný přísun pro tělo nezbytný. Potraviny s převážným obsahem sacharidů proti tukům a bílkovinám nazýváme potraviny sacharidové povahy. V potravinové pyramidě se nacházejí hned ve dvou nejširších patrech zastoupené obilovinami, celozrnnými výrobky s vysokým obsahem vlákniny, těstovinami, rýží, zeleninou a ovocem.

Výborným zdrojem sacharidů je zelenina a ovoce, neboť „potrava rostlinného původu má značně vyšší obsah sacharidů než potrava původu živočišného, někdy až 90 %.“
(Havlík, a další, 2012, s. 13)

Použitá literatura a jiné zdroje:

  • HAVLÍK, Jaroslav; MAROUNEK , Milan. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Vyd. 1. V Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2012, 131 s. ISBN 978-80-213-2269-1
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217.
  • SVAČINA, Štěpán; MÜLLEROVÁ, Dana; BRETŠNAJDROVÁ, Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012, 331 s. ISBN 978-80-7387-347-9.
  • WHITNEY, Eleanor, Noss; SIZER, Frances, Sienkiewicz. Nutrition: concepts and controversies. 9th ed. Belmont: Wadsworth, c2003, XVI, 578 s., 100 s. příl. ISBN 0534577997.
 
 
 
 
Související články Sladký jako cukr je jeho hodnotný odpad - melasa
Bílý cukr neboli sacharóza, je jako nejužívanější sladidlo dostupný v různých formách – od...
Lipový med od pohankového rozeznáme
Med lze označit jako cenné sladidlo, které se běžně používalo zejména v dřívějších dobách....
Podvodníci med ředí nebo přibarvují
Cena nebo zcukernatění. To jsou souvislosti, které se při výběru medu často zmiňují. Je však...
Další články autora Vitaminy

Vitaminy jsou nezastupitelné látky různého složení, které se účastní reakcí v našem organismu....

3 opatření jako prevence proti obezitě

Obezita neboli nadměrné množství uloženého tuku v těle značně zvyšuje rizika některých...

Aby vaše dítě netloustlo

Obezita jako nemoc charakterizovaná nadměrným množstvím uloženého tuku postihuje všechny věkové...

Aktuality 2. ročníku konference FOOD21

Dne 26. listopadu se v Praze (hotel Grandior) bude konat 2. ročník konference Food 21.

Výcvik v Kognitivně behaviorální terapii obezity

Společnost STOB pořádá ve dnech 7. - 9. října 2016 (pátek-neděle) výcvik v kognitivně behaviorální terapii obezity. Zájemci mohou být z řad lékařů, psychologů, nutričních terapeutů a dalších odborníků majících vztah k této problematice.

3. ročník mezinárodní konference Školní stravování - investice do zdraví

Na konferenci přijalo pozvání řada zahraničních hostů, kteří budou prezentovat systém školního stravování v evropských zemích. Hlavním cílem konference je výměna zkušeností, diskuse k současnému stavu školního stravování na mezinárodní úrovni a hledání cest k podpoře zdraví dětí a dospívajících.