Sacharidy (glycidy)

autor
Publikováno 16.8.2013
Mgr. Jana Nejedlá Lukášová /

Specialistka pro zdravý životní styl

 

Při zmínce o sacharidech se nám většinou vybaví kostka cukru nebo sladká chuť. Jde o správnou úvahu, kterou však musíme rozšířit. Za základ nám může posloužit rozdělení sacharidů na jednoduché (monosacharidy a disacharidy) a složité (polysacharidy).

Přiměřená konzumace sacharidů „v dietách působí protistresově a příjem alespoň 50 g sacharidů brání rozvoji adaptace na nižší příjem potravin.“
(Svačina, a další, 2012, s. 27)

Právě u jednoduchých sacharidů můžeme vnímat onu sladkou chuť. Jelikož jsou menší a snáze se rozpouští ve vodě, dostane se příslušná chuť k receptorům chuťových pohárků jazyka. Nejmenší sacharidy tzv. monosacharidy známe jako hroznový, ovocný a mléčný cukr, z nich dále složené a tudíž větší disacharidy nalezneme v mléčných produktech, sladovém cukru či javorovém sirupu. Rychle se vstřebávají do těla, proto jsou vhodné, když potřebujeme co nejdříve načerpat energii např. při dlouhodobé fyzické zátěži.

Polysacharidy jsou většinou bez chuti, ve vodě jen částečně rozpustné nebo zcela nerozpustné. S některými z nich si neporadí ani naše trávící šťávy a procházejí zažívacím traktem takřka nezměněny. Jedná se o tzv. vlákninu, v určitém množství velmi prospěšnou látku napomáhající práci střev. Můžeme si ji představit jako velkou skupinu monosacharidů, které se mezi sebou drží za ruce tak pevně, že je není možné rozpojit.
U jiných polysacharidů např. škrobů lze hovořit o nějakém rozpojení. Proto taky brambory pro lepší stravitelnost vaříme. Polysacharidy nalezneme i v zelenině a dá rozum, že tělu takové dělení zabere více času, což umožňuje pomalejší vstřebávání sacharidů do těla.

Část škrobu, která odolává trávení v tenkém střevu, se nazývá resistentní škrob. Stává se pak substrátem pro mikroorganismy v tlustém střevu a její účinky se podobají účinkům vlákniny.
(Havlík, a další, 2012, s. 13)

Sacharidy nám slouží převážně jako zdroj energie pro práci svalů, srdce i mozku, proto je jejich pravidelný přísun pro tělo nezbytný. Potraviny s převážným obsahem sacharidů proti tukům a bílkovinám nazýváme potraviny sacharidové povahy. V potravinové pyramidě se nacházejí hned ve dvou nejširších patrech zastoupené obilovinami, celozrnnými výrobky s vysokým obsahem vlákniny, těstovinami, rýží, zeleninou a ovocem.

Výborným zdrojem sacharidů je zelenina a ovoce, neboť „potrava rostlinného původu má značně vyšší obsah sacharidů než potrava původu živočišného, někdy až 90 %.“
(Havlík, a další, 2012, s. 13)

Použitá literatura a jiné zdroje:

  • HAVLÍK, Jaroslav; MAROUNEK , Milan. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Vyd. 1. V Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2012, 131 s. ISBN 978-80-213-2269-1
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217.
  • SVAČINA, Štěpán; MÜLLEROVÁ, Dana; BRETŠNAJDROVÁ, Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012, 331 s. ISBN 978-80-7387-347-9.
  • WHITNEY, Eleanor, Noss; SIZER, Frances, Sienkiewicz. Nutrition: concepts and controversies. 9th ed. Belmont: Wadsworth, c2003, XVI, 578 s., 100 s. příl. ISBN 0534577997.
 
 
  • Sacharidy v ovoci - jablku
 
 

Související články

Lipový med od pohankového rozeznáme

Med lze označit jako cenné sladidlo, které se běžně používalo zejména v dřívějších dobách....

Podvodníci med ředí nebo přibarvují

Cena nebo zcukernatění. To jsou souvislosti, které se při výběru medu často zmiňují. Je však...

Obilí patří nejen do piva, ale i do čaje

Se slovem sladidlo si obvykle spojíme bílý nebo třtinový cukr, případně med. Existují ale další...