Mléko a mléčné výrobky Mléko a mléčné výrobky

Chleba s máslem 2

Jak koupit máslo a ne jen kostku stejného tvaru

Každý z nás zná máslo i jeho chuť na čerstvém křupavém rohlíku či rozpuštěné na knedlících. Víme ale, že máme...

Sklenice mléka

Mléko může způsobit i zdravotní problémy

Kravské mléko se stalo nedílnou součástí lidského jídelníčku. Obsahuje všechny potřebné živiny lidského těla –...

Konev mléka

Jogurt si můžete vyrobit i sami

V minulosti naši předci vyrobili jogurt tak, že nechali mléko zkysat spolu s bakteriemi mléčného kysání...

Bakterie

Jogurt – bez mléčných kultur se neobejde

Fermentované nebo také kysané mléčné výrobky znali již naši předci, neboť vznikaly kysáním přirozenou cestou, tj....

Osel

Kde se vzal jogurt?

Historie jogurtu sahá až do 3. tisíciletí před naším letopočtem. Jogurt tehdy vznikl pravděpodobně omylem stejně jako...

Sýry

Sýry zrají i pod mazem nebo v solném roztoku

Pro rozdělení sýrů neexistuje univerzální systém, jakési základní třídy však rozlišujeme. Víte, do které skupiny patří...

Sýry

Povahu sýra ovlivňuje i mléko nebo kultury

Výroba sýrů je nejstarším odvětvím zpracování mléka. Celý proces se ale neobejde bez použití některých základních...

Sýry

Při výrobě sýrů se mléko sráží „na sladko“ a „na kyselo“

Mléko ponechané v teple se velmi brzo srazí přirozeně - zkysne a utvoří se kyselé hrudky. Podobně vypadá...

Výroba mléka

Jak mléko putuje z vemena do krabice

Víte, jak se takové mléko po nadojení dostane až do krabice?

Krávy

Obavy, že mléko obsahuje zbytky antibiotik či růstové hormony, jsou liché

Názory na prospěšnost konzumace mléka jako potraviny se v průběhu doby značně měnily. Dodnes není tato...

Ing. Marian Urban

Kolo

Proč bychom měli mléko upravovat?

To, že se mléko po nadojení upravuje, má své důvody. Homogenizace zajišťuje rovnoměrné rozptýlení tuků v mléce,...

Ing. Marian Urban
Hrnek mléka

Bakterie v nepasterizovaném mléce způsobují nemoci

Nepasterizované mléko má na svědomí množství nákaz. Které bakterie je způsobují a do jaké míry mohou naše zdraví...

Ing. Marian Urban

Pití mléka

Mýty o mléku

Každou potravinu provází řada mýtů. O mléku se tvrdí, že zahleňuje a obsahuje cholesterol. Jak to tedy...

Mléko

Zdravé a nezdravé mléko neexistuje

Nejčastěji kupovaným mléčným výrobkem je takzvané konzumní mléko. Víte ale jako spotřebitelé, jaký je mezi jednotlivými...

Složení kravského mléka

Co je mléko vlastně zač?

Sortiment mléka a mléčných výrobků se za posledních více jak dvacet let výrazně změnil. V obchodních sítích...

Aktuality 3. ročník konference FOOD21

Dne 8.dubna se v Praze (hotel Grandior) bude konat 3. ročník konference Food 21.

Online kurz Hubnutí na míru se STOBem

Iva Málková  vytvořila se svými spolupracovníky on-line kurz, který se zabývá psychologií hubnutí,  kde je shromážděno 30leté knowhow STOBu. Kurz je plánován zhruba na tři měsíce, ale uživatelé kurzu  se k němu  budou jistě vracet i v budoucnu. Hlídání váhy je celoživotní kontrola a v tomto komplexním přístupu k hubnutí budete nacházet stále další a další pomocníky pro nově vznikající problémy.

Konference Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2016

Konference pořádaná Společností pro výživu se bude konat 2. 12. 2016 v Praze.