Netradiční potraviny Netradiční potraviny

Zázvor a jeho účinky

Zázvor není pouze koření, jeho využití je daleko pestřejší. Pro mnoho léčivých účinků byl uznáván již ve starověké...

Houba

Houby mohou posílit imunitu nebo působit proti rakovině

Výživová hodnota hub byla v historii podceňována. Dnes ale víme, že houby obsahují řadu zdraví prospěšných látek...

RNDr. Vladimír Erban, CSc.

Arganový olej

Putování za marockým zlatem

Arganový olej se řadí k nejvzácnějším a nejkvalitnějším olejům na světě. Vyrábí se tradičním manuálním...

Lněné semínko

Lněné semínko dodá živiny, olej zas podpoří imunitu

Věděli jste, že je lněné semínko vhodné pro vegetariány i těhotné ženy? A proč by se lněný olej neměl...

Kokosový ořech

Kokosová dužina - skvělá kosmetika i potravina

O kokosovníku se ve světě říká, že je možné ho využít každý den v roce na mnoho způsobů. To proto, že se kromě...

Sladkosti s karobem

Karobem se nahrazuje kakao nebo čokoláda

Lusky a semena karobu se používají k potravinářským, kosmetickým a farmaceutickým účelům. Lusky zbavené...

Chia semínka

Chia semínka jsou také jídlem běžců

Výživná chia semínka jsou vhodnou stravou pro sportovce, diabetiky, děti i další skupiny obyvatel. Mají totiž...

Palačinka s teffem

Milička habešská (Teff) - malá zrníčka s velkým potenciálem

Milička habešská (Eragrostis tef) je v poslední době považována za velmi slibnou obilovinu. Dokáže se přizpůsobit...

Quinoa

Využijte quinou i ve vaší kuchyni

Quinoa (merlík chilský) by kvůli své nutriční hodnotě neměla chybět v žádné domácnosti. Výborně chutná a dá...

Quinoa

Čím je quinoa výjimečná?

Quinoa neboli merlík chilský disponuje unikátním nutričním profilem. Není tedy divu, že Organizace spojených...

Zázvor

Zázvor může být pomocníkem i při chřipce

Zázvor má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití v exotické kuchyni. Vyhledává se i pro svoje...

Houba šitake

Šitake je pochoutka s léčivými účinky

Houba, která se doporučovala i pro zpomalení stárnutí, to je šitake. „Houževnatec“ však vyniká i lahodností,...

Houba šitake

Preparáty z hub se užívají i při léčbě některých nádorů

O léčivých vlastnostech hub se píše již ve starověkých čínských rukopisech. V průběhu několika posledních...

Slunečnice

Slunečnici na olej vyšlechtili Rusové

Semena slunečnic pěstovaných na semeno dopravili do Evropy z amerického kontinentu až v 16. století španělští...

Slunečnice

Šlechtění slunečnici prospělo – obsahuje více oleje

Některé pěstované druhy slunečnic obsahují až 82 % oleje. Není divu, že se tedy nejčastěji na olej zpracovávají....

Slunečnice

Indiáni slunečnici využívali i proti uštknutí

Slunečnice (Helianthus L.) je souhrnné označení rodu vysokých bylin z čeledi hvězdicovitých, obsahujícího...

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka působí jako prevence srdečních chorob

Slunečnicová semínka jsou vynikajícím zdrojem celé řady vitaminů, zejména vitaminu E, několika vitaminů B komplexu...

Len

Využití lnu nekončí jen u šicího stroje nebo v kuchyni

Že len nemusí na poli růst jen pro ozdobu, ví lidé už desítky tisíc let. Dříve se do lněného plátna balily mumie, dnes...

Len

Ne všechny odrůdy lněného semena jsou určené do kuchyně

Len pěstovaný pro semeno se již stal významnou olejnatou plodinou v mnoha oblastech světa. Již v roce 1995...

Sushi

Řasy se hodí i do masových směsí nebo zeleninových jídel

Pokrmy z řas jsou typické pro Asii, v české kuchyni si ale také pomalu razí cestu. Vynikají intenzivním aroma...

Mořské řasy

Na řasách si pochutnávají lidé i zvířata

Historie řas, jejichž využití globálně narůstá, sahá daleko do minulosti. Dnes se z nich po zpracování může stát...

Mořské řasy; foceno v obchodě Zdravíčko, Hradec Králové

Chlorella působí blahodárně nejen na trávení

Sladkovodní mikroskopická řasa chlorella obsahuje množství prospěšných látek. Některé z nich mají čistící účinky,...

VÚPP

K výrobě potravin slouží i méně známé druhy plodin

Pohanka, proso, laskavec (amarant) – na tyto i jiné plodiny již mnozí spotřebitelé zapomněli. Výzkumný ústav...

Mořské řasy

Do jídelníčku lze zařadit řasy různých chutí, barev i velikostí

Známých je přibližně 10 000 druhů řas, které se dělí na dvě velké skupiny: mořské a sladkovodní. Které řasy...

Pohanka

Pohanka jako listová zelenina nebo obilnina

Ačkoliv se pohanka využívá nejvíce v kosmetice a v léčení, řadu pozitivních účinků přináší i její...

Hummus

Lupina a cizrna – méně známé, hojně užívané

Lupina i cizrna mají rozmanité využití. Lupina tvoří surovinu hojně přidávanou do různých produktů. Cizrnu nejspíš...

Konopí

Konopí hájí svůj význam v potravinářství i léčení

V posledních dekádě jsme zejména v Kanadě a Evropě svědky prudkého rozvoje legálního rozvoje využití...

Konopí

Jezte konopí jako semínko, olej nebo mléko

Konopné semeno má blahodárné účinky na lidské zdraví. Nadto se díky své specifické chuti hodí jako přísada do mnoha...

Pšenice špalda

Z pšenice špaldy uděláte zelený kaviár

Pšenice špalda u nás nepatří k úplně tradičním pokrmům. Zato v sousedním Německu z ní...

Světlice

Žluté Bonpari dostaly barvu po světlici

Světlici lze snadno splést s bodlákem. Tato rostlina ale v potravinářství slouží k výrobě oleje...

Ječmen

Méně známé druhy ječmene a ovsa jsou výživnější

Ječmen i oves obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Existují však druhy, které dokáží tělu nabídnout víc. Jde...

Aktuality 3. ročník konference FOOD21

Dne 8.dubna se v Praze (hotel Grandior) bude konat 3. ročník konference Food 21.

Online kurz Hubnutí na míru se STOBem

Iva Málková  vytvořila se svými spolupracovníky on-line kurz, který se zabývá psychologií hubnutí,  kde je shromážděno 30leté knowhow STOBu. Kurz je plánován zhruba na tři měsíce, ale uživatelé kurzu  se k němu  budou jistě vracet i v budoucnu. Hlídání váhy je celoživotní kontrola a v tomto komplexním přístupu k hubnutí budete nacházet stále další a další pomocníky pro nově vznikající problémy.

Konference Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2016

Konference pořádaná Společností pro výživu se bude konat 2. 12. 2016 v Praze.