Zázvor a jeho účinky

Zázvor není pouze koření, jeho využití je daleko pestřejší. Pro mnoho léčivých účinků byl uznáván již ve starověké Indii a Číně a jeho pozitivní vliv na organismus je oceňován i dnes. Podívejte se proto, jak zázvor využít, případně jak si doma vypěstovat vlastní rostlinku této zázračné byliny. 

Zázvor není ovoce ani zelenina, jedná se totiž o oddenek rostliny Zázvoru lékařského a jako takový je zařazen k bylinám. V čerstvém stavu zázvor opravdu připomíná světle hnědý kořen s rohy, který když rozkrojíte, najdete světle či zářivě žlutavou dužinu. Zázvor se zkrátka stal součástí dnešní moderní kuchyně.

Zázračné účinky zázvoru

Již od starověké Indie a Číny byl zázvor uznáván jako kulinářské, ale především léčivé koření. Zázvor proslul svými schopnostmi při léčbě zažívacích potíží, nachlazení, ale i jako pomocník při mnoha dalších onemocněních.

  • Léčba nachlazení a chřipky
  • Úleva při pálení žáhy
  • Pomoc při migrénách
  • Úleva od menstruačních bolestí
  • Pomoc při ranních nevolnostech
  • Prevence rakoviny tlustého střeva
  • Pomoc při bolestech a zánětech
  • Posilování imunitního systému
  • Pozitivní ovlivňování rakovinných buněk

Zázvor obsahuje celé spektrum prospěšných látek, například vitaminy A, B1, B2, B6, C a také minerály je draslík, hořčík, sodík, vápník nebo železo. Hlavní aktivní složkou zázvoru je gingerol, který mu dodává specifickou chuť, ale především léčivé vlastnosti.  Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny (fenoly, ketony a alkoholy) a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje.
2. Zázvor

Pěstování zázvoru doma 

Zázvor je sice exotickou rostlinou, ale jeho pěstování doma je velmi nenáročné i v našich končinách. Nepotřebuje příliš mnoho světla a pro jeho vysazení stačí pouhý kousek kořene, který si donesete z obchodu.

Jak zázvor zasadit?

  1. Připravte si menší kousek čerstvého, dobře vyschlého kořene s pevnou slupkou. Staré, přesušené a poškozené kusy nejsou na další pěstování vhodné.
  2. Zázvor namočte přes noc do vlažné vody, aby nabobtnal a zbavil se všech toxických látek.
  3. Vložte kořen do půdy a přikryjte vrstvou asi 5 cm. Zázvor roste horizontálně, proto volte spíše mělčí a širší květináč.
  4. Květináč umístěte na teplé, ne příliš slunečné místo ve vašem bytě a pravidelně zalévejte, tato květina potřebuje dostatek vlhkosti.
  5. První části zázvoru je možné sklízet po 3-4 měsících odhrnutím části zeminy a odříznutím potřebné části kořene.

Široké využití v kuchyni

Ať už si zázvor koupíte, nebo sami vypěstujete, jeho využití v kuchyni je opravdu rozmanité. Sušený zázvor se často přidává do omáček a polévek, čerstvý zázvor dobře poslouží k přípravě čaje, nebo jako přísada k vaření a pečení. Zázvor je také možné nakládat do medu a cukru a poté konzumovat jako chutnou cukrovinku.
3. Zázvor
Zdroj obrázku: https://pixabay.com/cs/ginger-ginger-%C4%8Daj-ingber-imber-1714106/

Zázvorový čaj

Suroviny:

  • 500 ml vody
  • 3 lžíce medu
  • 60 g zázvoru
  • 1 citron

Postup:

1.    Zázvor oloupejte a poté nastrouhejte na hrubším struhadle.

2.    Nastrouhaný zázvor zalijte vroucí vodou a nechejte alespoň 15 minut louhovat.

3.    Slijte vodu přes sítko a přidejte citronovou šťávu a med pro dochucení.
4. Zázvor

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/cs/sirupy-malina-jahoda-z%C3%A1zvor-1504435/

Zázvorový sirup

Suroviny:

  • 1500 ml vody
  • 200 g zázvoru
  • 300 g cukru krupice
  • 200 g hnědého cukru

Postup:

1.    Zázvor omyjte a neoloupaný nakrájejte na tenké plátky.

2.    Do kastrolu přidejte vodu, oba druhy cukrů a nakrájený zázvor.

3.    Za občasného míchání zvolna vařte dokud se větší část tekutiny neodpaří a nevznikne tekutina sirupové konzistence.

4.    Výsledný sirup slijte do sklenice a nechejte vychladnout.

5. Zázvor

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/cs/smoothie-avok%C3%A1do-z%C3%A1zvor-mango-1224878/

Zázvorová limonáda

Suroviny:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 500 ml perlivé vody
  • 60 g zázvoru
  • 1 citron
  • špetka soli
  • několik lístků čerstvé máty

Postup:

1.    Zázvor oloupejte a poté nastrouhejte na hrubším struhadle.

2.    Přelijte vroucí vodou tak, aby zůstal potopený a nechejte deset minut louhovat.

3.    Výluh ze zázvoru nechejte vychladnout, poté nalijte do sklenice, přidejte cukr, citron, špetku soli a dolijte perlivou vodou.

4.    Výslednou limonádu ozdobte lístky máty.

 
 
 
 
Diskuze
Pro ověření prosím přepište do pole znaky z obrázku:
captcha
 
Související články Lněné semínko dodá živiny, olej zas podpoří imunitu
Věděli jste, že je lněné semínko vhodné pro vegetariány i těhotné ženy? A proč by se...
Houby mohou posílit imunitu nebo působit proti rakovině
Výživová hodnota hub byla v historii podceňována. Dnes ale víme, že houby obsahují řadu zdraví...
Putování za marockým zlatem
Arganový olej se řadí k nejvzácnějším a nejkvalitnějším olejům na světě. Vyrábí se...
Další články autora Chutné víno a bio čokoláda – božské spojení

Zima umožňuje věnovat se více čtení, sledovat zajímavé dokumenty, poslouchat příjemnou hudbu nebo...

Září je měsícem biopotravin

Blíží se babí léto a s ním i měsíc září - měsíc biopotravin.

Co může způsobit nedostatek nebo nadbytek vlákniny?

Při nedostatku vlákniny našemu tělu hrozí jistá zdravotní rizika, která však mohou nastat...

Aktuality 3. ročník konference FOOD21

Dne 8.dubna se v Praze (hotel Grandior) bude konat 3. ročník konference Food 21.

Online kurz Hubnutí na míru se STOBem

Iva Málková  vytvořila se svými spolupracovníky on-line kurz, který se zabývá psychologií hubnutí,  kde je shromážděno 30leté knowhow STOBu. Kurz je plánován zhruba na tři měsíce, ale uživatelé kurzu  se k němu  budou jistě vracet i v budoucnu. Hlídání váhy je celoživotní kontrola a v tomto komplexním přístupu k hubnutí budete nacházet stále další a další pomocníky pro nově vznikající problémy.

Konference Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2016

Konference pořádaná Společností pro výživu se bude konat 2. 12. 2016 v Praze.