Obilniny a pečivo Obilniny a pečivo

pohanka

Jak upravit pohanku, abychom si na ní pochutnali?

O významu pohanky a jejích účincích na lidské zdraví v dnešní době slýcháme mnoho informací. Jak ale...

Kroupy

Že kroupy živí a sytí se vědělo už před sto lety

Kroupy patřily do kuchyní našich prababiček. Dnes by však možná někteří váhali, jak je vůbec připravit. Pro inspiraci...

Větrný mlýn

Klíčky a otruby jsou dobré nejen na zažívání

Obilné klíčky jsou zdravou součástí racionální stravy. Jako část zrna nejbohatší na živiny obsahují minerální látky,...

Chléb

Jaké druhy chleba jsou na trhu k dostání?

Chléb patří mezi základní potraviny ve výživě člověka, a to již po tisíciletí. Přinášíme přehled jeho druhů...

Ječmen

Ječmen aneb zdraví ve všech sférách

Ječmen jako znovuobjevená obilovina skrývá mnoho možností pro rozmanité výrobky. Má hodnotnější obalové vrstvy než jiné...

Chlebové těsto v ošatce

Příprava domácího kvásku

Přirozené kvásky dnes v pekárenské technologii najdete zřídka. Velkým hitem je domácí pečení z domácího...

Kváskový chléb

Pečení chleba doma není žádná věda

V dnešní době si můžeme vybírat z velkého množství chlebů i jiného pečiva v obchodech...

Ječmen

Ječný slad je základ mnoha zdravých dobrot

Z ječmene se získává slad, tedy naklíčené a usušené zrno ječmene. Ten se jak známo používá k výrobě piva. Ale...

Těstoviny

Výrobky z obilovin jsou nejlevnější potravinou

Proč klesá poptávka po typicky českých mlynárenských výrobcích a jaký vývoj se v tomto odvětví očekává? Nejen...

Pečivo

Jak se pečivo vyrobilo, lze dnes poznat už v obchodě

Podle vyhlášky ministerstva zemědělství musí prodejci pečiva viditelně označovat, jakou technologií bylo pečivo...

Ječmen

Ječmen nepatří jen do pečiva. Chutná třeba i v jogurtu

Ječmen je jednou z nejstarších zemědělských plodin, jaké lidstvo zná. Na našem území se pěstuje už na pět tisíc...

Chléb

Chlebem může být ve světě jakékoli neslané pečivo

Chléb je jedna z potravin, které za sebou mají dlouhou historii. Které chleby jsou nejstarší a jak toto...

Hnětení těsta

Co se všechno přidává do pečiva?

Obiloviny a výrobky z nich tvoří základ výživové pyramidy. Od nepaměti důležitou součástí našeho jídelníčku,...

Chléb

Střída i kůrka prozradí, jaký chleba je

U pečiva a chleba se hodnotí nejen vzhled nebo barva. Ohled se bere i na křupavost, konzistenci, pórovitost...

Bagety

Ve světě se chléb vaří, paří i peče

Kromě tradičních druhů se na našich pultech můžeme setkat i s chleby, které pochází ze zahraničí. Jedná se...

Mouka, vejce

Typ a kvalita mouky udávají, jaký bude chleba

Mouky se u nás ročně vyrobí zhruba milion tun. Víte, že se změnilo její značení? A čím se vůbec od sebe...

Pečivo

Dieta jde s vhodným pečivem dohromady

Redukční, diabetická šetřící nebo udržovací. Při různých dietách se doporučují různé druhy pečiva. Ke které se hodí...

Pole obilí

Kvůli lepku z kukuřice klasický chleba neupečete

Cereálie, česky obiloviny, jsou v dnešní době hojně užívané slovo. Snídaňové cereálie nebo cereální pečivo jsou...

Chléb

Nejdéle vydrží tříkilový bochník chleba

Zdeněk Vondřich chodíval jako kluk pro chléb do pekárny ve Mšeně u Mělníka. Fascinovala ho stará parní pec...

Pečivo

Pečivo ze zmrazeného polotovaru není vždy „špatné“

Od loňska mají obchody nové povinnosti týkající se značení pečiva. Spotřebitelé tak nyní poznají, zda je pečivo čerstvé...

Pečivo

Ne vše, co se o pečivu traduje, je pravda

Kolem pečiva mnohdy vznikají některé mýty. Mezi ně patří i domněnka, že tmavé pečivo je vždy celozrnné nebo že...

Chléb

Nadýchaný nebo hutný? Každý druh chleba je jiný

Že není chleba jako chleba, to víme všichni. Jak a čím vším se chleby liší v závislosti na svém...

Mouka kukuřičná

Kromě tradičních mouk známe třeba i pohankovou nebo sójovou

Řekne-li se mouka, většina lidí si v našich krajích představí tu pšeničnou, případně žitnou. Mouka se však dá mlít...

Pečivo

Posypané housky mohou pomoci i v boji s úzkostí

Zrníčka v pečivu neovlivňují jenom jeho vzhled a příchuť, ale i naši kondici a zdraví. Většinou...

Aktuality 3. ročník konference FOOD21

Dne 8.dubna se v Praze (hotel Grandior) bude konat 3. ročník konference Food 21.

Online kurz Hubnutí na míru se STOBem

Iva Málková  vytvořila se svými spolupracovníky on-line kurz, který se zabývá psychologií hubnutí,  kde je shromážděno 30leté knowhow STOBu. Kurz je plánován zhruba na tři měsíce, ale uživatelé kurzu  se k němu  budou jistě vracet i v budoucnu. Hlídání váhy je celoživotní kontrola a v tomto komplexním přístupu k hubnutí budete nacházet stále další a další pomocníky pro nově vznikající problémy.

Konference Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2016

Konference pořádaná Společností pro výživu se bude konat 2. 12. 2016 v Praze.