Ovoce a zelenina Ovoce a zelenina

Dokonale nedokonalá: Obchodní řetězce prodávají zeleninu a ovoce neodpovídající evropským škatulkám

Nedávno byl u nás realizován výzkum, součástí kterého byly také otázky týkající se plýtvání potravinami. Lidé se...

Lilek v kuchyni

Lilek, kterému také říkáme baklažán, je pěstován pro své plody s fialovočernou barvou a podlouhlým tvarem....

Avokádo

Chcete mít srdce jako zvon? Jezte avokádo

Avokádo spadá do kategorie ovoce, ale stejně jako rajské jablíčko ho používáme spíše jako zeleninu. Kromě základních...

Ivana Hádková
Celer

Tak trochu jiný celer dodá vitamíny i podněty k vaření

Příznivci zdravého životního stylu zajásají – řapíkatý celer nabízí hodně muziky za minimum kalorií. Kromě množství...

skladování zeleniny

Tipy na správné skladování zeleniny a bylinek

Máte dostatek vlastních zásob nebo jste nakoupili více zeleniny, kterou nestihnete včas zkonzumovat? Přinášíme návod,...

10 tipů na nejlepší Smoothie

Smoothie je v dnešní době velmi populární a osvěžující nápoj z rozmixovaného ovoce, zeleniny, případně...

Banán

Banán je sladkost prospívající zdraví

Oblíbená a praktická svačinka v podobě banánu sice obsahuje velké množství sacharidů, byl by však velký omyl...

Kokos, durian, jackfruit

Exotické poklady světa přináší zpestření i důležité živiny

Přestože některé tropické plody jsou dnes běžně k dostání v obchodech, mnoho druhů ještě čeká na své...

Kokosový ořech

Kokosová dužina - skvělá kosmetika i potravina

O kokosovníku se ve světě říká, že je možné ho využít každý den v roce na mnoho způsobů. To proto, že se kromě...

Durian - foto Petr Čech

Durian - král ovoce, který smrdí jako použité ponožky

Říká se, že k tomuto tropickému ovoci nelze mít neutrální vztah. Buď si durian zamilujete nebo vás  druhý...

Citron

Citrón jako zázračná medicína

Jeden z mýtů o citrónu opěvuje jeho zázračné účinky. Tvrzení, které jeho autoři nepodložili, je zapsané do...

Banány

Banán pomůže napravit trávení

Kromě toho, že dobře chutnají, jsou banány také zdrojem vitaminu B6, vitaminu C, manganu nebo draslíku. Představují...

Jablko

Jablka jsou zdravá klasika

Jablka neodmyslitelně patří do naší kuchyně i kultury. Kromě toho, že jsou nepostradatelná pro výrobu oblíbených...

Jablko

Jablečné polyfenoly jsou mocné antioxidanty

Jablka jsou v našich krajích vždy po ruce – a to je dobře. Jsou totiž dobrým zdrojem vitaminu C...

Paprika

Paprika dodává prospěšné látky, je ale na místě sledovat kvalitu

S konzumací paprik se dostávají do lidského těla vitaminy a antioxidanty. Je ale třeba dbát na výběr kvalitních...

Kečup

Složení kečupu určuje vyhláška. Kečupovou omáčkou však nikoli.

Kečupy jsou jedním z nejběžnějších ochucovadel. Slovo „kečup“ pochází z čínského „ketsiap“, které označuje...

Paprika

Látky zodpovědné za pálení papriky využívá i lékařství

Traduje se, že papriky mají pozitivní účinky na lidské zdraví, pomáhají při plicních onemocněních a díky své...

Paprika koření

Papriky jsou zdrojem vůní, barviv a pálivých látek

Paprika patří mezi nejvíce používané druhy zeleniny, respektive koření. Používá se v mnoha podobách, od čerstvé až...

Rajče

V rajčatech pojídáme draslík, který stimuluje nervový systém

Rajčata jsou bohatým zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy, minerální látky, antioxidanty či...

Rajčatové pyré

Méně kvalitní rajčata jdou do pyré a protlaků

Pouze malá část sklizených rajčat se konzumuje v syrové podobě. Většina se zpracovává. Nejvýznamnějšími...

Paprika chilli

Na měření pálivosti paprik existují speciální metody

Některé americké domorodé kmeny používaly kouře z hořících chilli papriček jako zbraň v boji proti...

Rajče

Rajčata opřádala legenda o vlkodlacích

Rajčata se objevují v jídelníčku lidí po celém světě. Jejich existence byla sice zpočátku v Evropě spojena...

Rajče

Rajče je výborný antioxidant

Rajčata obsahují řadu látek (např. lykopen, karoteny), které tělu pomáhají vyrovnat se s volnými radikály. Pro...

Ananas

I zelený ananas může skrývat zralou a sladkou dužinu

Výběr kvalitního ananasu je klíčový pro jeho uplatnění v kuchyni. Často však zjišťujeme jeho skutečný stav až doma...

Ananas

Ananas může pomáhat i při hojení popálenin

Po mnoho staletí pomáhá ananasová šťáva a dužnina v tradiční medicíně k mírnění otoků, potlačení zánětů,...

Ananas

Jak připravit ananas? Zachutná třeba v drinku nebo i na grilu

Ananas je jedním z nejpopulárnějších subtropických plodů pěstovaných a konzumovaných po celém světě....

Brokolice 3

Nejlepší je brokolici vařit v páře

Využití brokolice v kuchyni je velice široké. U nás se využívá hlavně do polévek, jako hlavní jídlo nebo...

Brokolice 2

Brokolice proti rakovině

Brokolici lze použít v boji s rakovinou. Obsahuje totiž řadu látek, které podle vědeckých studií prokázaly,...

Brokolice

Co najdeme v brokolici dobrého?

Brokolice obsahuje kromě vitamínů, minerálních látek a vlákniny i tzv. antioxidanty. Může tak působit...

Aktuality 3. ročník konference FOOD21

Dne 8.dubna se v Praze (hotel Grandior) bude konat 3. ročník konference Food 21.

Online kurz Hubnutí na míru se STOBem

Iva Málková  vytvořila se svými spolupracovníky on-line kurz, který se zabývá psychologií hubnutí,  kde je shromážděno 30leté knowhow STOBu. Kurz je plánován zhruba na tři měsíce, ale uživatelé kurzu  se k němu  budou jistě vracet i v budoucnu. Hlídání váhy je celoživotní kontrola a v tomto komplexním přístupu k hubnutí budete nacházet stále další a další pomocníky pro nově vznikající problémy.

Konference Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2016

Konference pořádaná Společností pro výživu se bude konat 2. 12. 2016 v Praze.